Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) in de bouw

Een werkgever is verplicht om zijn werknemers een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aan te bieden. De werknemers zijn niet verplicht aan dit onderzoek deel te nemen. Het periodiek arbeidsgezondheidsonderzoek is per 1 juli 2016 uitgebreid met een adviesgesprek en heet voortaan Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA).

Artikel 18 van de Arbeidsomstandighedenwet luidt:
De werkgever stelt de werknemers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico's die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich brengt zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken.

PAGO (periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek) dat wordt uitgebreid met extra onderzoeken wordt in de praktijk vaak PMO (preventief medisch onderzoek) genoemd. Zo is er binnen het PMO aandacht voor de leefstijl van werknemers. Hoewel de werkgever verplicht is om periodiek een PAGO aan te bieden, zijn werknemers niet verplicht deel te nemen.

Het PAGO sluit aan bij de vragen 9.1 en 9.2 van de VGM Checklist Aannemers.
Vraag 9.1: Worden medewerkers voor specifieke functies en/of bij tewerkstelling op specifieke werkplekken, mede op basis van geïnventariseerde risico’s (zie vraag 2.1), beoordeeld op medische geschiktheid?
Vraag 9.2: Ligt voor wat betreft blootstellingrisico’s vast, voor welke functies werknemers periodiek een medisch onderzoek moeten ondergaan?

PAGO in de bouw
In de nieuwe cao is vastgelegd dat vanaf 1 januari 2017 het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) wordt uitgebreid met een adviesgesprek. Deze uitgebreide vorm wordt aangeduid als de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA) voor werknemers. De DIA wordt uitgevoerd door de nieuwe organisatie Volandis.

Wat houdt de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA) voor werknemers in?
Iedere werknemer ontvangt eens in de vier jaar een uitnodiging voor de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse. Naast de medische keuring (PAGO) maakt een adviesgesprek deel uit van de DIA. In dit gesprek gaat de DIA-adviseur van Volandis in op wat de werknemer wil en kan doen om duurzaam inzetbaar te blijven: hoe blijft de werknemer gezond, veilig, vitaal en gemotiveerd aan het werk in de Bouw en Infra?

De DIA-adviseur bespreekt dit aan de hand van drie thema’s:

  • • Werk veilig: werkomstandigheden en werkbelasting.
  • • Houd plezier: werkdruk en stress.
  • • Kijk vooruit: scholing, opleiding en coaching.

Met de DIA wordt een persoonlijk actieplan opgesteld. Een effectieve DIA zorgt ervoor dat de werknemer een eerste stap zet op het thema duurzame inzetbaarheid.

Deze nieuwe manier van keuren is gestart op 1 juli 2016. Volandis nodigt zo veel mogelijk werknemers uit kennis te maken met de nieuwe werkwijze. De bevindingen zijn input voor de uitrol in 2017.

Meer weten? Kijk op de site van Volandis.

 


Source URL: https://www.vcanieuws.nl/vcapraktijk/artikelen/periodiek-arbeidsgezondheidskundig-onderzoek-pago-de-bouw